Coronacrisis: ZZP-er en nu zonder werk?

Het aantal zelfstandig ondernemers is de laatste jaren sterk gegroeid. Sommigen werken op basis van langdurige opdrachten, anderen verrichten eenmalige klussen voor diverse klanten.

Voor veel ZZP-ers is de coronacrisis een financiële strop, en een situatie die niet te lang moet duren – helemaal in de wetenschap dat 40 procent van de zzp’ers volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek geen buffer heeft om dit op te vangen. Ze missen een verzekering tegen inkomensderving, spaargeld of te verzilveren waarde op een koophuis.

De belangrijkste vragen:

  • Kunnen opdrachten van zelfstandigen nu zomaar worden afgezegd? Dat hangt helemaal af van het contract met de opdrachtgever. Het begrip ‘overmacht’ komt in veel contracten voor. Wat ‘overmacht’ precies inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn, is per contract anders. In de praktijk staan zelfstandigen zwak staan tegenover opdrachtgevers bij het opstellen van zo’n contract. Een beding opnemen dat je wordt doorbetaald bij calamiteiten is er meestal niet bij.  Heb je überhaupt geen contract, of komt overmacht daar niet in voor? Dan kán de opdrachtgever de klus per direct stopzetten.
  • Wat kan je doen als je geen opdrachten meer hebt? Zzp’ers in zwaar weer kunnen ook nog een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Gemeenten beslissen bij zo’n aanvraag of een zzp’er recht heeft op bijstand. Iedere gemeente hanteert daarbij andere regels en voorwaarden. Maar het komt erop neer dat zelfstandigen moeten kunnen aantonen dat hun bedrijf levensvatbaar is zodra de crisis voorbij is.

De Bbz is er echter niet voor alle zzp’ers. Je moet in ieder geval aan het urencriterium voldoen (minimaal 1.225 uur per jaar, gemiddeld 23,5 uur per week) en je bedrijf moet levensvatbaar zijn.

Daarnaast biedt de Bbz mogelijkheden voor:

  1. Uitkering voor levensonderhoud
  2. Periodieke uitkering als renteloze lening
  3. Verstrekken van bedrijfskapitaal
  4. Uitkering voor levensonderhoud bij het beeindigen van je bedrijf
  5. Uitkering voor levensonderhoud oudere zelfstandige met een niet levensvatbaar bedrijf 

Voor een Bbz-aanvraag dien je als zzp’er bij de gemeente te zijn waar je staat ingeschreven. De behandeling van je aanvraag kan zo’n 12 weken in beslag nemen.

(bronnen: NRC en zzpservicedesk.nl)